18. elokuuta 2017

Sateisen kesän pihakuulumisia

Tämä kesä oli melko sateinen ja viileä. Oikeastaan vasta nyt elokuussa on saatu nauttia kunnolla auringosta ja lämmöstä. Tuntuu, että koko kesä on mennyt parempia säitä odotellessa. Monet kasvit ovat kukkineet huomattavasti tavanomaista myöhemmin. Etenkin pelargonit ovat kärsineet huonosta säästä, ja kukkivat oikeastaan vasta nyt kunnolla. Aika vähän olemme toisaalta olleet kesällä kotosalla, joten nyt on enemmän aikaa nauttia kukkasistakin.





Keväällä kukkapenkissä ilahduttivat syksyllä istuttamani vaaleanpunaiset tulppaanit, jotka olivat ihme kyllä säästyneet myyrän hampailta. Viime vuonna kaikki tulppaanin sipulit olivat nimittäin kadonneet parempiin suihin. Ehkä nyt uskallan istuttaa enemmänkin tulppaaneja.





Kylmänkukka leviää vuosi vuodelta, viime vuonna kukkia oli kolme, nyt seitsemän. Tässä kasvissa kukinnan jälkeen ilmaantuva haituvapallo on myös aika hauskan näköinen.





Pioneja kasvaa pihassamme kahta eri lajia. Niistä aikaisempi kukkii kesäkuun alkupuolella ja on väriltään tummempi. Toinen pioni kukkii vasta heinäkuussa, viime kesänä se tosin kasvoi huonosti, eikä tehnyt lainkaan kukkia. Tänä kesänä sen sijaan saatiin nauttia molempien kukinnasta. Parasta on, että toisen kukittua saa ryhtyä odottamaan toisen kukintaa.






Viime kesänä siirsin toiseen paikkaan kurjenmiekan, joka ei ollut kertaakaan kukkinut niinä kahtena kesänä, jotka olemme täällä asuneet. Aiemmin kurjenmiekka oli kallion juurella aika varjoisessa paikassa. Siirsin sitä kahteen paikkaan: matalaan kallionkoloon ja syvempään kukkapenkkiin metsän reunassa. Nyt matalaan kallionkoloon siirtämäni kurjenmiekka kukki hienosti, mutta toisessa paikassa se kasvatti vain lehtiä. Taidan siirtää sen vielä kertaalleen parempaan paikkaan.





Aiemmin kesällä sain äidiltäni punapäivänkakkaraa, joka nykyisin tosin on nimeltään punapietaryrtti. Se juurtui hyvin ja teki kaksi kukkaakin. Aika komeita kukat olivatkin ja niistä saatiin iloita todella pitkään. Toivottavasti kukkia tulee ensi kesänä enemmänkin.





Kalliolle oli ilmestynyt jostain pari oranssikeltanoa. Ne kasvoivat matalissa kallionkoloissa ja loistivat kauniin oransseina kalliota vasten. Jätin ne siihen kasvamaan, saa sitten nähdä, leviävätkö haitaksi asti.





Tämän kesän uusia kasveja oli myös kruunuvuokko, jonka mukuloita ostin loppukeväällä edullisesti kokeiluun. Osa mukuloista mätäni ja luulin jo, etten saa koko kruunuvuokkoa kasvamaan. Yhtäkkiä yhdessä ruukussa alkoi kuitenkin näkyä taimia. Loppujen lopuksi kukkia oli vain punaisia ja valkoisia. Hienoja ne olivat silti, yritän saada mukulat menemään talven yli, katsotaan sitten kuinka käy.





Pelargonien ja verenpisaroiden kukinta alkaa nyt olla parhaimmillaan. Verenpisaroita tosin ovat jauhiaiset kiusanneet kevättalvesta asti. Onneksi ne eivät ole levinneet muihin kasveihin. Pidän verenpisarat nyt kesän ajan varmuuden vuoksi parvekkeella erossa muista kasveista. Hyvin pisarat tuntuvat jauhiaisista huolimatta kasvavan ja kukkivan. Olen yrittänyt häätää jauhiaisia niistä, mutta en taida uskaltaa ottaa niitä sisälle talveksi.




Elokuu lähestyy jo loppuaan, mutta aika kesäisistä tunnelmista on nyt saatu nauttia. Kukkaloistoa on toivottavasti luvassa vielä pitkälle syys- tai lokakuulle asti.



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti