4. helmikuuta 2017

Ihana pitsineuletakki


Joskus ennen joulua suunnittelin itselleni neuletakin, johon tulisi pitsineuletta. Lankavalintani takkiin oli Isager Alpaca 2, koska halusin takista ohuen, mutta kuitenkin lämpimän. Ennen joulua joululahjat veivät sen verran aikaa, että lykkäsin neuletakin aloittamista tammikuulle. Tämä olikin onni, sillä Titityyn tammikuun kanta-asiakastarjouksena oli juuri Isager Alpaca 2. Väriä mietiskelin pitkään, mutta päädyin lopulta mustaan ihan siitä syystä, etten ole tainnut koskaan neuloa itselleni sen väristä takkia. Nähtäväksi jää, kuinka hyvin kissankarvat tässä näkyvät. Kuvaamisen kannalta musta on kyllä huono väri. Takista oli mahdoton saada hyviä kuvia pilvisellä ja sateisella säällä. En kuitenkaan malttanut enää odottaa auringon ilmestymistä.
Neuloin takin ylhäältä alas ja raglanhihoilla, koska tämäntyyppinen neule on kokemukseni mukaan helppo saada istuvaksi. Mallitilkun perusteella laskeskelin silmukat ja juuri oikean kokoinenhan siitä tuli. En luonut alussa lainkaan silmukoita etukappaleille, koska halusin takista edestä avonaisen. Neuloin takista kuitenkin aavistuksen alaspäin levenevän.Yläosan ja hihat neuloin sileänä neuleena. Hihojen alapuolelta aloitin pitsineuleen. Halusin neuloa pitsineuleen niin, että se lähtee ylhäältä keskeltä ja levenee kolmiomaisesti sivuille päin. Pitsimallin valitsin sillä perusteella, että se oli helppo toteuttaa tällaisessa muodossa. En ollut aluksi ihan varma, teenkö pitsineuletta helmaan asti, joten neuloin välissä hihat ja mietiskelin asiaa.

Loppujen lopuksi päätin, että haluan takkiin taskut, joten helmassa pitäisi olla niiden kohdalla sileää neuletta. En halunnut vaihtaa pitsineuletta suoraan sileään neuleeseen, joten neuloin mallineuleiden vaihtumiskohdassa pitsineuletta osalla mallikerroista pidemmälle. Alareunaan neuloin ainaoikeinneuletta, jotta helma ei lähtisi rullautumaan.


Taskuja varten poimin silmukat ainaoikeinneuleen rajalta ja neuloin sileää neuletta. Yläreunan tein yhden silmukan joustinneuleena kuten hihansuutkin. Lopuksi ompelin taskut kiinni sivuilta. Etureunaan suunnittelin ensin ainaoikeinneuletta, mutta viime tingassa muutin suunnitelmia ja neuloinkin reunuksen pitsineuleena. Mallin katsoin kirjasta Pitsihuivit neuloen. En pingottanut pitsireunusta samalla tavalla kuin huiveissa, joten se jäi suppuisemmaksi. Mielestäni reunus näyttää tällaisena ihan kivalta.Tästä takista tuli aika lailla sellainen kuin halusinkin. Lanka on ihanaa ja sitä kului vain hiukan vajaa 250 g, joten takki on mukavan kevyt. Se lämmittää riittävästi olematta kuitenkaan liian kuuma. Kaikinpuolin ihana takki, jota tulee varmasti pidettyä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti