24. helmikuuta 2017

Tyynynpäällisiä tilkuista


Tilkkulaatikko pursuili siihen malliin, että ryhdyin pitkästä aikaa tekemään tilkkutöitä. Kaivoin esiin joskus muinoin tilkkutyökurssilta saamani kaavat ja lajittelin kangastilkut värien mukaan. Peittoa en ruvennut heti ompelemaan, vaan aloitin vähän pienemmästä.
Tilkuista ommeltu kissa-seinävaate näytti hauskalta, joten päätin kokeilla sitä tyynynpäällisenä. Alkuperäisessä ohjeessa oli kaksi kissaa vastakkain, mutta ompelin tyynyyn vain yhden, jolloin siitä tuli juuri sopivan kokoinen. Kissan häntä aplikoitiin, muuten päällinen on koottu tilkuista. Tässä tyynynpäällisessä kaikki kankaat ovat kierrätyskankaita, vanhoja lakanoita ym. Takakappaleen ompelin myös vanhasta lakanasta, jolloin sain lakanan reunapärmeen hyödynnettyä.


Kaikki saumat eivät menneet ihan kohdalleen, mutta en viitsinyt ruveta niiden kanssa säätämään, eivät ne kai liikaa valmiissa tyynyssä erotu. Tikkasin päällisen käsin tavallisella ompelulangalla, koska tikkauslankaa ei tähän hätään löytynyt. Eiköhän tuo tyynynpäällisessä kestä. Kissatyynyn sai kuopus, joka pitää kissoista. Hänen sängyllään alkaakin olla jo aikamoinen määrä tyynyjä, joista suurin osa on kierrätysmateriaaleista ommeltu.

Esikoisenkin piti tietenkin saada oma tilkkutyyny. Hänen huoneensa sisustus on tällä hetkellä mustavalkoinen pinkillä höystettynä, ja näitä värejä valitsin tyynyynkin. Ihan riittävästi ei mustavalkoista löytynyt kierrätyskankaina, joten pilkullinen ja musta kangas ovat uusia. Ihan pelkkää mustavalkoista tyynyä en halunnut tehdä, joten aplikoin tilkkujen päälle kaksi muffinssia. Mallia muffinsseihin katsoin Tildan talossa -kirjasta.Tämä tyynynpäällinen on mitoitettu vauvatyynyyn, jonka täyte oli pesuissa mennyt niin muhkuraiseksi, että se päätyi koristetyynyksi. Vähän mietin ommeltuani tilkut yhteen, tulikohan tähän liikaa raitoja. Esikoisen mielestä se oli kuitenkin ihana, se on kai pääasia. Myös muffinssityynyn taustakappaleen ompelin vanhasta lakanasta. Kyseinen pala on itseasiassa jo useampaan kertaan kierrätetty, sillä se oli joskus esikoisen muistitaulun päällisenä. Kun muistitaulua ei enää tarvittu, purin sen ja otin materiaalit talteen.

Olipa mukava sommitella tilkkuja pitkästä aikaa. Kissablokki oli sen verran kivan näköinen, että aloin jo haaveilemaan peitosta, jossa olisi useampia kissoja. Mutta saa nyt nähdä, muutama muukin projekti olisi jonossa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti