26. elokuuta 2016

Elokuun pihakuulumisia

Nyt alkaa elokuukin olla jo lopuillaan. Sää on viime aikoina ollut sateinen, eikä pihalla ole silloin tehnyt mieli puuhailla. Aina sateen tauotessa ja auringon pilkahtaessa olen kuitenkin pihahommiinkin päässyt.


 Näin loppukesälläkin pihassa riittää vielä kukkia. Keväällä ostamani uudet daaliat ovat vasta nyt aloittaneet kukintansa. Myös asterit alkavat availla kukkiaan, samoin päivänhatut penkissä. Pelargonit ja verenpisarat kukkivat sateesta huolimatta. Ja auringon tullessa esiin kaikki kukat tuntuvat piristyvän.
Samettikukkia olen laitellut pitkin pihaa. Kylvin niitä keväällä yhden rivin suoraan viljelylaatikkoon. Siemenet itivät hyvin ja taimet saivat pian kiinni esikasvattamani taimet. Taidan kokeilla samaa ensi kesänä. Osa samettikukista on kärsinyt sateesta, osaa taas se ei näytä haittaavan. Keväällä istutin muutaman samettikukan vanhaan kakkuvuokaan, jossa ne kukkivatkin hienosti. Nyt vuoassa seisoo kuitenkin jatkuvasti vesi, joten samettikukat taitavat olla mennyttä. Yhtenään en jaksa olla nostelemassa ruukkuja sateensuojaan, etenkin kun välillä sataa ja paistaa vuorotellen.

Sipulit olivat korjuuvalmiita jo jokin aika sitten. Koska kesää oli vielä jäljellä, en halunnut jättää viljelylaatikkoa tyhjilleen. Istutin laatikkoon kaksi tomaattia, jotka olivat jääneet liian pieniin ruukkuihin sekä samettikukkia, joita oli tänä vuonna runsaasti. Näiden lisäksi laitoin laatikkoon vielä sitruunamelissaa. Tomaatit piristyivät saatuaan lisää tilaa, ja nyt niissä on raakileitakin. Saa nähdä, ehtivätkö vielä kypsyä. Sipuleista sain sen verran hyvän sadon, että niitä istutan kyllä ensi vuonnakin.


Tomaatteja ja kurkkuja kypsyy nyt jatkuvasti, tosin sateet ovat selvästi hidastaneet etenkin tomaattien kypsymistä. Toivottavasti aurinkoisiakin päiviä on vielä tulossa. Tilli ja persilja kasvoivat myös tänä vuonna hyvin, niitä olen jo pakastanutkin.

Pikkuhiljaa alkaa ilmassa olla jo syksyn tuntua, vaikka yöt ovatkin vielä olleet lämpimiä. Kohta saa alkaa jo kaivella harsoja taas esiin. Mutta vielä on aikaa nauttia pihalla oleilusta ja katsella vaikka perhosia. Nyt elokuussa pihassa on neitoperhosen lisäksi lennellyt ahkerasti herukkaperhonen sekä minulle aiemmin tuntematon perhonen, joka selvittelyjen perusteella onkin gammayökkönen. Siihen en aiempina kesinä ole pihassa törmännyt. Ja kun pihassa lentelee perhosia, löytyy sieltä myös toukkia. Erään tapasin aterioimasta kelloköynnöksen lehdeltä.

 

1 kommentti: