29. elokuuta 2016

Ruissämpylöitä


Kaipasin vaihtelua sämpylöiden leipomiseen. Aika monenlaisia jauhoyhdistelmiä olen sämpylöissä kokeillut, mutta tällä kertaa päädyin leipomaan rukiisia sämpylöitä, koska ruisjauhoja sattui olemaan kaapissa runsaasti. Laitoin joukkoon myös ruisrouhetta ja ruishiutaleita.

Sen verran maukkaita sämpylöistä tuli, että kirjoittelen tähän ihan ohjeenkin. Onpahan sitten ainakin itselleni muistissa seuraavaa kertaa varten. Tällä kertaa mittasin jauhotkin, vaikka yleensä lisäilen niitä taikinaan sen kummemmin mittailematta.

Ruissämpylät

5 dl maitoa
1/2 dl ruisrouhetta
2 dl ruishiutaleita
2-3 rkl siirappia
1,5 tl suolaa
3/4 dl öljyä
1 pss kuivahiivaa
n.4 dl ruisjauhoja
5-6 dl vehnäjauhoja 

Lämmitä maito ja sekoita siihen ruisrouhe, anna turvota hetken aikaa. Lisää ruishiutaleet, siirappi, suola ja öljy. Sekoita kuivahiiva ruisjauhoihin. Lisää taikinaan ensin ruisjauhot ja alusta sitten vehnäjauhot mukaan vähitellen.
Anna taikinan kohota. Leivo taikinasta sämpylöitä, itse sain tästä taikinasta noin 20 kpl. Kohota sämpylät ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.






Hiukan erilainen rakenne näissä sämpylöissä on, koska ruista on taikinassa sen verran. Mutta on näissä myös makua. Näitä sämpylöitä tulee varmasti tehtyä toisenkin kerran. Kuivahiivaa laitoin, koska en jaksanut lähteä hiivan takia kauppaan, mutta voisi kai näitä kokeilla tuorehiivallakin.

2 kommenttia:

  1. On niin herkullisen näköisiä sämpylöitä. Terveellistä kun ei ole tyystin vehnäjauhosta tehtyjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Yritän aina laittaa sämpylöihin muutakin kuin vehnäjauhoa. Käytän paljon esim. erilaisia hiutaleita ja rouheita.

      Poista