17. lokakuuta 2016

Omenoista leivottua

Näin syksyllä kotimaiset omenat houkuttelevat herkuttelemaan. Niitä tulee syötyä paljon ihan sellaisenaan, mutta omenat sopivat mainiosti myös leivontaan. Saimme ämpärillisen omenoita, joista riitti monenlaiseen herkkuun. Omenapiirakoita tulee muutenkin leivottua aina välillä, mutta nyt halusin kokeilla myös jotain muuta.


Hunajaisen omppulimpun ohje löytyi kirjasta "Kodin parhaat leivät". Leipään tuli omenaraastetta peräti 7 dl, joten se oli mukavan mehevää. Omenaraasteen lisäksi auringonkukansiemenet antoivat makua leivälle. Ripottelin niitä myös leivän pinnalle. Jauhoja laitoin jälleen sen mukaan, mitä kaapista tällä kertaa löytyi. Omenaraasteen ansiosta tämä leipä ei kuivahda yhtä nopeasti kuin muut leivät.

Halusin tehdä omenoista myös jälkiruokaa, tällä kertaa jotain muuta kuin kaura-omenapaistosta. Löysinkin ohjeen Omenaiseen tiramisuun, joka vaikutti helpolta ja herkulliselta. Tein tiramisun suureen suorakulmaiseen vuokaan ja ripottelin päälle kanelia. Oikein herkulliselta maistui tämä omenainenkin versio, vaikka eihän se tietenkään samanlaista ollut kuin oikea tiramisu. Mutta on tämä kyllä kokeilemisen arvoinen jälkiruoka.


Piirakoita on tullut sen verran leivottua, että välillä kaivattiin vaihtelua. Niinpä leivoin muffinsseja, joihin tuli omenanpalasia. Ohjeen löysin täältä. Omenanpalaset pehmitettiin ensin paistinpannulla ja lisättiin sitten taikinaan. Muuten ohje oli helppo, ainekset vain sekoitettiin keskenään. Omenanpalasten vuoksi maku oli mielestäni aika lähellä omenapiirakkaa, mutta hyvältä nämä maistuivat.


Ämpärillinen omenoita on nyt popsittu, seuraavat leipomukset ovat ehkä sitten jotain ihan muuta. Kohta on taas synttärijuhliakin tiedossa.

4 kommenttia:

 1. Sinä oot leiponut niin herkullisen näköisiä tuotteita, että vesi täällä kielellä kattelen kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvin nuo leivonnaiset meillä yleensä katoavat.

   Poista
 2. Voi, kun mieli tekisi omenapiirakkaa ja noita sinun muffinssejasi. Kaupassa kotimaiset omenat ovat vain niin kalliita ja ei ole ketään tuttua, jolla olisi itsellä omenoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä kyllä raaski kaupan kotimaisista omenoista mitään leipoa, sen verran kalliita ovat. Sellaisenaan syötäväksi välillä ostetaan. Joillain paikkakunnilla taitaa olla omenapörssejä, joiden kautta omenoita saattaa saada.

   Poista