14. elokuuta 2016

Virkattuja mattoja


Meillä oli tarvetta parille uudelle matolle, mutta kaupoista ei tuntunut juuri sopivaa löytyvän. Kaikki matot olivat väärän värisiä, kokoisia tai muotoisia. Niinpä päädyin tilaamaan 4 kg Mini-ontelokudetta ja rupesin virkkaamaan.


 

Ensin valmistui kuopuksen huoneeseen Helminauha-matto. Tila on aika kapea, joten suorakaiteen muotoinen matto sopii siihen hyvin. Tämä matto oli nopea virkata, se valmistui parissa illassa. Tosin yhden virheen onnistuin tekemään, kun en malttanut koko ajan lukea ohjeen tekstiä. Olen niin tottunut virkkaamaan kaavioiden mukaan, että ohjeiden seuraaminen tekstin muodossa tuntui vaivalloiselta. En jaksanut ruveta purkamaan, kun ei tuo niin paljon silmään pistä. Ohjeesta poiketen virkkasin vielä lopuksi maton ympäri kerroksen kiinteitä silmukoita reunan siistimiseksi. Mattoon kului kudetta vähän toista vyyhtiä ja maton koko on noin 70x120 cm.Olohuone kaipasi myös uutta mattoa. Pyöreää mattoa olen siihen etsiskellyt, mutta juuri sopivaa ei ole löytynyt. Sitten löysin ohjeen Aada-mattoon ja ihastuin siihen. Matto on aika suuri, jopa Mini-ontelokuteesta virkattuna, ja jouduin jättämään pari kerrosta virkkaamatta, jotta matosta ei tulisi liian suuri. Tämän maton virkkaamiseen kuluikin vähän enemmän aikaa, koko viikon sitä virkkailin. Malli oli mukavan vaihteleva, mutta viimeiset kerrokset tuntuivat kyllä aika pitkiltä. Kudetta kului suunnilleen 2,5 vyyhtiä.


Pesin valmiin maton, koska en malttanut kutistaa kudetta etukäteen. Pesussa matto kutistui hiukan. Nyt se on juuri sopivan kokoinen, halkaisija on 140 cm. Muutenkin siitä tuli juuri niin hyvä kuin toivoinkin.


Nämä eivät toki olleet ensimmäiset virkkaamani matot. Aiemmin olen virkannut muutaman pienemmän maton vanhoista trikoovaatteista leikkaamastani kuteesta. Mattoihin saa uppoamaan aika kasan rikkinäisiä t-paitoja ja muita vaatteita.

Esikoisen huoneessa on pinkki-musta-valkoinen matto, johon on käytetty ainakin t-paitoja, yöpaitoja ja housuja.

Raidallinen, suorakaiteen muotoinen matto on yläkerran vessassa.


Pyöreä, sinisävyinen matto on tällä hetkellä parvekkeella. Se on hiukan haalistunut auringossa.

Eteiseen voisi vielä virkata yhden maton, mutta se saa jäädä myöhemmäksi. Nyt alkaa mattovirkkaus riittää, seuraavaksi jotain hiukan pienempää...

2 kommenttia:

  1. Tosi mahtavia mattoja, ja monen muotoisia. Noita mattoja minäkin voisin osata tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mattoja voi kyllä virkata vaikka minkälaisia. Yhteen virkkasin afrikankukkia ja ompelin yhteen. Se unohtuikin kuvata, kun on leikkimökin lattialla.

      Poista