13. syyskuuta 2019

KierrätysompeluaMeillä pyritään käyttämään vaatteet ja muut tekstiilit loppuun asti, vaatteita myös paikataan ja parsitaan. Aina välillä joku tekstiili kuitenkin tulee tiensä päähän silloisessa käyttötarkoituksessaan. Usein niissä saattaa olla kuitenkin vielä materiaalia johonkin muuhun. Aikamoisen varaston olenkin onnistunut keräämään kaikenlaista rikkinäistä vaatetta, joten materiaalista ei kyllä ole pulaa.
Esimerkiksi keskeltä puhki kuluneissa lakanoissa on usein reunoissa vielä aivan hyvää ja ehjää kangasta. Viimeksi lakanoita silittäessäni huomasin, että useampi lakana oli keskeltä hapero. Niinpä leikkelin ehjät reunat talteen ja riittävän leveistä paloista ompelin tyynyliinoja, koska niistäkin moni alkaa olla aika huonossa kunnossa. Hyödynsin lakanoiden päärmätyt reunat ja vältyin muutaman päärmeen ompelulta tyynyliinoissa.


Vanhoista tyynyliinoista taas ompelin lautasliinoja arkikäyttöön. Meillä käytetään arkisin näitä kierrätyskankaista ommeltuja lautasliinoja. Ompelen ne kaksinkertaisiksi, jolloin ne kestävät vuosikausia käytössä. Ensimmäiset ompelin yli 10 vuotta sitten, kun lasten myötä käsissä ja suissa riitti pyyhittävää ja talouspaperia alkoi kulua. Nämä liinat kestävät hyvin käyttöä ja pesua kuumassakin lämpötilassa.

Ompelen nämä siten, että laitan kankaat päällekkäin oikeat puolet vastakkain, leikkaan ja ompelen sitten reunat jättäen yhteen reunaan kääntöaukon. Kavennan saumanvarat tarvittaessa ja käännän oikeinpäin. Lopuksi tikkaan vielä reunat. Näin ei haittaa, vaikka toiseen puoleen osuisikin vähän ohuempi kohta kangasta. Näistä saa ihan kivoja kaksipuoleisia käyttämällä erilaisia kankaita. Koko määräytyy sen mukaan, minkä kokoisia kangaspalasia on käytettävissä.


Ne ensimmäisetkin versiot ovat vielä tallessa ja käyttökelpoisia, vaikkei niitä nykyään kukaan meillä enää käytäkään. Niissä on hienoja prinsessoja ja muita pienille sopivia kuvia. Muistan, kuinka toinen tytöistä halusi aina Lumikki-lautasliinan ja toinen Ruususen. Tuota prinsessakangasta jäi aikanaan pätkä yli, kun ompelin prinsessaverhoja ja tyynynpäällisiä.

Ompelin myös muutaman kestohevipussin, kun löysin kätköistäni pienen palasen tuollaista reikäkangasta. Nyöriksi laitoin pätkän kudetta, kun en parempaakaan siihen hätään löytänyt. Sivusaumaan ompelin lakanakankaasta tilkun punnituslamppua varten.Innostuin ompelemaan myös muutamat alushousut vanhoista vaatteista. Pipo- ym. ompeluksista oli jäänyt tilkkuja, jotka juuri riittävät näihin, kun oikein huolellisesti asettelin kaavat. Kaavan piirsin hyvän mallisista vanhoista housuista. Nuo joustopitsit ostin ihan kaupasta ja aika kivat pöksyt näistä tulikin.
Ompelin myös tyttärelle kestovanulappuja kasvojen puhdistukseen. Materiaaliksi löytyi vanha pyyhe ja aluspaita. Toisen puolen laitoin froteekangasta ja toisen trikoota. Reunat ompelin ompelukoneella siksakilla, kun saumuria en omista. Ompelin lapuille vielä nätin säilytyspussukan, joka on näppärä ottaa vaikka matkalle mukaankin. Kaunis kuosi löytyi vanhasta paidasta. Käytetyt laput voi laittaa pesupussiin, joka on näppärä heittää koneeseen muun pyykin mukaan.Kaikenlaista on nyt taas tullut ommeltua, kun kaivoin ompelukoneen esille. Kankaita olisi kyllä vaikka mihin, katsotaan nyt kauanko tämä ompeluinnostus jatkuu. Aina tulee kyllä hyvä mieli, kun materiaaleille löytyy jatkokäyttöä. Ne tekstiilien reikäisimmät kohdat menevät vielä siivousräteiksi ja pikkusilpunkin pyrin keräämään talteen, sitä voi käyttää täytteenä. Nyt pitää vaan ostaa uusia lakanoita niiden silputtujen tilalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti