3. huhtikuuta 2016

Leipäkokeiluja

Löysin jokin aika sitten kaapista Kodin parhaat leivät -kirjan vuodelta 1997. Keittokirjoja ei nykyään tule niin paljon käytettyä, mutta välillä niitäkin on mukava selailla ohjeita etsiskellessä. Tämä kirjassa on takakannen mukaan 150 leipäohjetta eli mukaan mahtuu monenlaisia leipiä. Kirjaa selaillessani huomasin, että siinä on ihan kivalta vaikuttavia ohjeita. Parin viikon aikana onkin tullut kokeiltua jo useampaa kirjan ohjetta.Aiemmin leipomastani piimäpiirakasta jäi vajaa piimäpurkki jääkaappiin ja koska meillä ei kovin innokkaita piimänjuojia ole, päätin käyttää lopun piimän "Helppoihin piimäsämpylöihin". Sämpylöiden ulkomuoto ei ollut kovin kaunis, mutta sisältä ne olivat mukavan meheviä. Piimän lisäksi sämpylöihin käytettiin vehnä- ja ohrajauhoja.


Kirjassa oli myös leipäohjeita eri puolilta Suomea. Ohrajauhoja sattui olemaan kaapissa sen verran reilusti, että kokeilin leipoa rievää.

 
Maanantaina kaipasimme pääsiäisherkkujen jälkeen jotain suolaista, joten leivoimme kuopuksen kanssa juustosarvia iltapalalle. Aiemmin olen tehnyt juustosarvet eri ohjeella, mutta nyt kokeilimme tämän kirjan ohjetta. Kuopukselta sujui sarvien rullaus ja voitelu hienosti, toivottavasti tulee toistekin apulaiseksi sarvien leipomiseen.

 
Keskiviikkona leivoin vielä porkkanaleipäsiä, kirjan ohjeen nimenä oli "Makeat porkkanaleipäset". Taikinaan lisättiin 2 rkl hunajaa ja leipien päälle ripoteltiin auringonkukansiemeniä. Näistä tuli meheviä, todennäköisesti sen vuoksi, että porkkanaraastetta laitettiin taikinaan reilusti.

 
Monta ohjetta on kirjasta vielä kokeilematta, mitähän seuraavaksi leipoisin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti