8. syyskuuta 2016

Leivonnaisia metsän antimista


Tähän aikaan vuodesta metsästä löytyy ainakin sieniä ja puolukoita, niinpä siellä tulee vietettyä aikaa. Ja meillä on se onni, että metsää on paljon aivan kodin lähellä. Sieniä on tänä syksynä löytynyt hyvin ihan lähimetsistä. Niistä on valmistettu kastiketta ja keittoa, osa on jo säilöttykin. Puolukoita olen myös kerännyt jo jonkin verran, lähinnä puolukkahyytelöä varten.


Satuin sienireissulla löytämään suppilovahveroiden lisäksi lampaankääpää, joka on minulle uusi tuttavuus. Niinpä piti vähän selvitellä, mihin sitä voisi käyttää. Marttojen sivuilta löysin Mehevän sienipiirakan ohjeen, jossa oli täytteenä lampaankääpää. Vähän taas sovelsin ohjetta. Pohjaan käytin vehnäjauhojen lisäksi hiivaleipäjauhoa. Täytteeseen olisi kuulunut ohjeen mukaan laittaa sinihomejuustoa, jota ei kuitenkaan kotona ollut. Sen sijaan jääkaapista löytyi aurinkokuivattuja tomaatteja ja pilkoin niitä täytteen joukkoon. Päälle ripottelin vähän juustoraastetta.Piirakka oli kyllä niin herkullista, että sitä täytyy tehdä toistekin. Kissakin innostui piirakasta niin, että yritti kynsin ja hampain repiä liinaa jäähtymässä olleen piirakan päältä. Pienen maistiaisen annoin sillekin ja hyvällä halulla se pisteli sienetkin.

Puolukoista olen leiponut jo kerran tänä syksynä puolukkakakkua. Esikoinen oli luokkansa kanssa metsäretkellä ja toi puolukoita puolukkakakkua varten, joten olihan sellainen sitten taas leivottava. Marjoja oli sen verran reippaasti, että kokeilin tällä kertaa tehdä taikinan kaksinkertaisena ja laittaa sen uunipannulle. Tästä tuli tässä muodossa enemmän piirakan oloinen, mutta yhtä hyvän makuinen kuin ennenkin. Osan laitoin pakastimeen, mutta joku pala jäi heti herkuteltavaksikin. Niihin siroteltiin päälle tomusokeria.


 

1 kommentti: